Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Το μακρύ ταξίδι της ελιάς στην Ταϊβάν


Από το φυτώριο του Γιώργου Κωστελένου στην Τροιζήνα ξεκίνησαν το 
μακρινό τους ταξίδι τα ελληνικά φυτά
Από το φυτώριο του Γιώργου Κωστελένου στην Τροιζήνα ξεκίνησαν το μακρινό τους ταξίδι τα ελληνικά φυτά



Μετά την απόβαση των Κινέζων στην Αθήνα, οι Ελληνες... αντεπιτίθενται στην Ταϊβάν. Μόνο που εμείς δεν κομίζουμε ακριβές εμπορικές συμφωνίες και βαθιές οικονομικές ανάσες στη μακρινή χώρα της Ασίας, αλλά την πλούσια μεσογειακή χλωρίδα μας. Στη Διεθνή Κηποτεχνική Εκθεση της Ταϊπέι, που ανοίγει τις πύλες της στις 6 Νοεμβρίου, θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο και αναμένεται να προσελκύσει πάνω από έξι εκατομμύρια επισκέπτες, η Ελλάδα θα έχει τον δικό της κήπο, με δεκάδες ελληνικά φυτά, προσδοκώντας ακόμη και μακροπρόθεσμα εμπορικά οφέλη...
Ηδη 700 φυτά διαφόρων ειδών είναι έτοιμα να ταξιδέψουν τις αμέσως επόμενες ημέρες από την Ελλάδα στην Ταϊβάν αεροπορικώς, μεταξύ των οποίων ελιές, συκιές, κυπαρίσσια, πικροδάφνες, σχίνοι και διάφορα αρωματικά φυτά, όπως λεβάντα κ.ά. Πολλά από αυτά είναι δέντρα που φτάνουν σε ύψος το ενάμισι μέτρο!
Το μακρύ ταξίδι της ελιάς στην Ταϊβάν  «Ανάμεσα στις 30 χώρες που θα πάρουν μέρος στην έκθεση, η Ελλάδα είναι η μόνη που θα συμμετέχει με δικά της φυτά. Οι υπόλοιποι θα αρκεστούν σε φυτά που έχουν μεγαλώσει στην Ταϊβάν», λέει ο γεωπόνος - σύμβουλος πρασίνου, Νίκος Θυμάκης, που έχει αναλάβει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του ελληνικού κήπου. Στο ένα στρέμμα που μας αντιστοιχεί στον εκθεσιακό χώρο θα στηθούν ένα ομοίωμα του Παρθενώνα, ένα μικρό κυκλαδίτικο εκκλησάκι και πολύ πράσινο με ενδεικτικά είδη της ελληνικής χλωρίδας.
Είδη ελαιόδεντρωνΤον... πρώτο λόγο στον κήπου θα έχει η ελιά και γι’ αυτό προς την Ταϊβάν θα ταξιδέψουν 60 δέντρα και 400 δενδρύλλια ελιάς. «Στέλνουμε είδη ελαιόδεντρων που μπορούν να καλλιεργηθούν και εκεί υπό προϋποθέσεις», δηλώνει ο Γιώργος Κωστελένος, ιδιοκτήτης φυτωρίου στην Τροιζήνα, απ’ όπου προέρχονται τα φυτά της έκθεσης. «Για να διεισδύσει η Ελλάδα στην αγορά ελαιόλαδου της Ταϊβάν πρέπει να εμπλακεί σε ελαιοκαλλιέργειες εκεί.
Λόγω κλίματος είναι σχεδόν αδύνατο η παραγωγή να καλύπτει τις ανάγκες τους. Εστω και μια οριακά πετυχημένη ελαιοκαλλιέργεια θα αποτελέσει μεγάλη διαφήμιση για το ελληνικό λάδι», συμπληρώνει ο κ. Κωστελένος. Ο ίδιος -όπως λέει- έχει ταξιδέψει τρεις φορές στην Κίνα και έχει ιδία εμπειρία από τις εκεί ελαιοκαλλιέργειες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
«Κάναμε μεγάλο αγώνα για να εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή», προσθέτει ο Μιχάλης Λαγός, ο ομογενής Ελληνας που έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση του ελληνικού περιπτέρου. «Η Ταϊβάν είναι μια πολύ ανεπτυγμένη χώρα, όπου υπάρχει άπλετος χώρος για τα ελληνικά προϊόντα. Σε όλα τα σούπερ μάρκετ βλέπει κανείς δεκάδες διαφορετικά ελαιόλαδα, από άσχετες περιοχές, εκτός από ελληνικό λάδι. Η αγορά είναι έτοιμη, χρειάζεται όμως προσπάθεια».
Από την πλευρά του ο Νίκος Θυμάκης, που βρίσκεται ήδη στην Ταϊβάν για τις κηποτεχνικές εργασίες, δηλώνει εντυπωσιασμένος από τη χώρα.
«Διαθέτει εκπληκτικά αναπτυσσόμενη βιομηχανία και υψηλή τεχνολογία. Εδώ η κρίση είναι άγνωστη λέξη. Τώρα θέλουν να επενδύσουν και στη γεωργία με νέες καλλιέργειες. Από αυτή τη συνεργασία έχουμε μόνο να ωφεληθούμε».
Ταϊβάν
Ελληνες στη μακρινή χώρα της Ασίας
Η Ταϊβάν βρίσκεται στην ανατολική Ασία, έχει έκταση μιάμιση φορά σαν την Πελοπόννησο και 22 εκατομμύρια κατοίκους. Οι Ελληνες μετριούνται στην παλάμη του ενός χεριού. Ενας από αυτούς είναι και ο 60χρονος Μιχάλης Λαγός, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Πέραμα, Γέρας Μυτιλήνης. Εφηβος αναζήτησε την τύχη του στην Αμερική και την Αλάσκα. Εκεί γνώρισε τη γυναίκα του, που κατάγεται από την Ταϊβάν. Μαζί έφυγαν για την πατρίδα της, «επειδή η χώρα έχει μεγάλη οικονομική ανάπτυξη». Αξίζει να αναφερθεί πως ο δήμος Μυτιλήνης είναι ο επίσημος φορέας, μέσω του οποίου εξασφαλίστηκε η άδεια για το ελληνικό περίπτερο.
Γιάννης Φώσκολος

Δεν υπάρχουν σχόλια: